Tien tips voor moeilijke eters

Is jouw kind een moeilijke eter? Dit kan erg vermoeiend zijn, maar het is belangrijk dat je volhoud. We hebben hier tien tips voor hulp.

Tien tips voor moeilijk etende kinderen

Deze tips helpen jou bij het omgaan met een moeilijke eter. Dit kan namelijk best vermoeiend zijn, wij begrijpen dat. Daarom hebben wij hier tien tips om jou daarbij te helpen. Gezond eten is belangrijk en we moeten als ouders volhouden.

Tip 1: Smaken moeten wennen

Kinderen moeten wennen aan nieuwe smaken. Niet iedere smaak wordt meteen geaccepteerd. Soms moet er wel tien tot vijftien keer worden geproefd, voordat je kind gewend is aan een nieuwe smaak. Als je kind iets niet lekker vind, blijf het dan geduldig proberen. Het is belangrijk om niet direct dit soort eten te mijden.

Tip 2: Maak gezond eten leuk

Door gezond eten leuk te maken, zorg je ervoor dat kinderen eerder nieuwe dingen gaan proberen. Hoe je het leuk maakt, is per kind verschillend. Zoek daarom een manier die bij jouw kind past, wees creatief. Maak er bijvoorbeeld een thema diner van, of maak een gezichtje van het eten. 

Tip 3: Maak van het eten een moment

Het is belangrijk om het eten als een vast moment te houden, eet aan tafel. Als je kind van tafel gaat, is het eten voorbij. Dat geldt ook wanneer je kind weinig heeft gegeven. Zorg er wel voor dat er altijd geproefd is. Dit zorgt dat je kind kan wennen aan de smaak. Het is ook belangrijk om je kind niet te straffen door bijvoorbeeld het gebruikelijke toetje te onthouden. Maar geef je kind niet een boterham na het eten als vervanger. Hiermee leer je je kind aan dat het gedrag leidt tot een alternatief. Dit houdt het gedrag in stand. 

Het geeft niet als je kind een keer met honger naar bed gaat. Maak je daarom als ouder niet te druk over een enkele maaltijd. Het eetgedrag van je kind moet je als een groter plaatje beschouwen. Bepaald eten wordt niet geaccepteerd, en het kost moeite om dit te verbeteren.

Tip 4: Portiegrootte

Schep een kleine portie op voor je kind. Een kleine portie ziet er minder uitdagend uit dan een groot bord vol. Je kind kan daar tegenop kijken. Een extra keer opscheppen kan altijd nog. Onthoud dat het erom gaat dat kinderen wennen aan de smaak. Ze hoeven niet in één keer een volledige maaltijd op te eten van een gerecht dat zij niet lusten.

Tip 5: Maak het eten op een andere manier klaar

Ook hier is het belangrijk dat je in acht neemt dat smaken moeten wennen bij kinderen. Wanneer ze eten blijven weigeren, probeer dan andere manieren van klaarmaken. Veel groente kunnen bijvoorbeeld ook als salade gegeten worden. Of probeer er bijvoorbeeld pastasaus van te maken. Door de groente op een andere manier te verwerken, laat je je kind wennen aan de smaak. 

Tip 6: Blijf rustig en relaxed

Als je kind niets wilt eten, eet dan zelf rustig verder. Geef het gedrag vooral niet te veel aandacht. De kans is dan groter dat je kind zelf weer verder zal gaan eten. Gebeurt dat niet, vraag je kind dan rustig om een hap te nemen. Zorg er ook voor dat je je kind positief beloond met een complimentje wanneer er een hap wordt genomen. 

Tip 7: Eetpatroon overdag

Een kindermaag is nog niet zo groot. Afhankelijk van de leeftijd kan een kind snel vol zitten. Het is daarom belangrijk om te controleren hoe het eetpatroon van je kind er overdag uitziet. Eet je kind misschien nog vroeg voor het avondeten? Of is de middagsnack te zwaar? 

Tip 8: Eet op tijd met je kind

Wanneer kinderen moe zijn, kan het zijn dat ze minder goed eten. Het kan ook zijn dat je kind nog in speelmodus zit en nog niet wil eten. Het is daarom belangrijk om een goede regelmaat te houden in het tijdstip dat je gaat eten. Daarnaast is het belangrijk om op tijd aan te geven dat je gaat eten. 

Tip 9: Geef het goede voorbeeld

Als ouder ben jij een belangrijk voorbeeld voor je kind. Ook al kan het lijken dat kinderen zich juist tegen je afzetten en steeds meer eigen keuzes willen maken. De beste manier om gedrag aan te leren is door het te laten zien. Zeggen dat groente gezond is, heeft je kind weinig boodschap aan. Geef daarom het goede voorbeeld en laat zien dat je gezond eet. Laat vooral ook zien dat je ervan geniet. 

Tip 10: Samen koken

Kinderen vinden het vaak leuk om samen te koken, daarbij kunnen ze hier veel van leren. Door zelf op een leuke manier bezig te zijn met de ingrediënten, is de kans groter dat zij het eten accepteren. 

Wij hopen dat jij hierdoor geïnspireerd bent om je kind nieuwe smaken te laten blijven ontdekken. Gevarieerd eten is belangrijk voor nu en voor op latere leeftijd. Denk jij dat het eetpatroon van je kind zo verstoord is dat er sprake is van een eetstoornis? Neem dan contact op met een professional. Start hiervoor bij de huisarts.

Tien tips voor moeilijke eters

Voedingspatroon verbeteren?

Heeft jouw kind gezonde voedingsstoffen nodig

Woop is een maaltijdshake speciaal ontwikkeld voor kinderen die een gezonder voedingspatroon kunnen gebruiken maar daar moeite mee hebben. Woop bevat alle voedingsstoffen die zij nodig hebben om gezond te blijven, maar is toch erg lekker en makkelijk te drinken.

 

  • 26 vitamines en mineralen
  • Eiwitten en gezonde vetten
  • Bevat voedingsvezels
Ja ik bestel Wat is Woop
Tien tips voor moeilijke eters

Op de hoogte blijven?

En ontvang 10% korting

Laat hier je gegevens achter en wij sturen jouw de artikelen per e-mail.

Beoordelingen van klanten

Lees wat andere klanten vinden